Overgewicht bij honden
Honden zijn als onze kinderen, en we willen ze daarom ook graag verwennen met lekkere snoepjes en wat tussendoortjes als hij met zijn puppy-ogen komt bedelen. Echter hebben te weinig mensen weet van wat nu normale verhoudingen zijn van het lichaam van een hond. Bij een mens hebben we allemaal wel een idee, maar bij honden schatten we dat toch lastiger in. Zeker bij een ras met een dikke bos haar kan het lastig zijn om overwicht te herkennen. Maak jij je zorgen om het gewicht van jouw hond, of ben je gewoon benieuwd? Lees dan meer over hoe je een te dikke hond herkent, wat de oorzaken van het overgewicht zijn en natuurlijk wat je eraan kunt doen.
Wanneer heeft een hond overgewicht?
Omdat er toch te weinig kennis is over wanneer een hond nu overgewicht heeft, is dit een goed startpunt. Er zijn verschillende methodes om dit te controleren. Je kunt naar de dierenarts gaan om hem te laten controleren, maar je kunt dit ook zelf doen. Zoek bijvoorbeeld op welk gewicht past bij het ras en de leeftijd van jouw hond. Dit kun je meten door op de weegschaal te gaan staan zonder hond, het gewicht te noteren en vervolgens op de weegschaal te gaan staan met de hond opgetild. Trek het eerste gewicht van dit nieuwe getal af, en je weet of jouw hond te dik is of niet. Een andere mogelijkheid is de knokkel-methode. Deze voer je als volgt uit, maar alleen als je zelf geen overgewicht hebt. Anders zijn de resultaten ongeldig.
- Houd je hand gestrekt en voel met je andere hand over je knokkels. Je voelt ze lichtjes, maar ze steken niet ver uit. Als de ribben van jouw hond hetzelfde voelen heeft hij een gezond gewicht.
- Draai je hand om en voel aan de onderkant van je knokkels. Je voelt ze hier niet goed zitten. Als de ribbenkast van jouw hond hetzelfde voelt, heeft hij overgewicht. Voel je helemaal geen ribben? Dan heb je waarschijnlijk een hond met obesitas.
- Aan de andere kant kan een hond ondergewicht hebben. Wanneer de ribben hetzelfde voelen als jouw knokkels wanneer je een vuist maakt, dan is de hond te mager.
Hoe herken je een te zware hond?
Naast dat de hond er dik uitziet, zijn er ook een aantal andere opvallende symptomen wanneer een hond te dik is. Zo zijn ze vaak lui, hebben ze geen zin om te spelen en wandelen. Verder kunnen ze kortademig zijn, moeilijk lopen als gevolg van te veel gewicht op hun gewrichten, en als de hond voornamelijk slaapt. Heeft jouw hond meerdere van deze symptomen, ga dan na of jouw hond wel een gezond gewicht heeft.
Oorzaken van het overgewicht
Waar een hond dik van wordt zijn verschillende dingen. De voornaamste oorzaak is de combinatie van te veel eten en te weinig beweging. De hoeveelheid binnenkomende energie, moet gelijk staan aan de hoeveelheid energie die verbrand wordt. Krijgt de hond meer calorieën binnen dan hij verbrand? Dan zal hij aankomen. Het kan zijn dat je jouw hond een gezonde hoeveelheid hondenvoer geeft, maar daar tussendoor te veel snacks of stukjes eigen eten. Deze zijn vaak vettig en zorgen er dan voor dat de hond uit balans raakt. Bij labradors en andere platharige retrievers, kan het net anders liggen. Door een mutatie in het gen van deze honden missen zij het gevoel van verzadigd zijn. Ze hebben als het ware altijd honger en zullen niet stoppen met eten tot alles op is. Houd hier rekening mee als jouw hond(en) een van deze rassen zijn.
Te zware hond op de lange termijn
Hoe leuk het ook is om jouw hond te verwennen, zo slecht is het eigenlijk voor zijn gezondheid, zowel op korte- als lange termijn. Net als bij mensen hangen er een hoop risico’s aan het hebben van overgewicht. Deze zijn:
- Grotere kans op artrose;
- Diabetes;
- Hart- en vaatziekten;
- Ademhalingsproblemen;
- Infecties;
- Mogelijk kanker.
Overgewicht verhelpen en voorkomen
Deze lange termijn gevolgen moeten voorkomen worden, door met een paar dingen aan de slag te gaan. Begin bij het aanschaffen van dieetvoeding voor honden met overgewicht. Dit kan bijvoorbeeld vetarm hondenvoer zijn, of voer met als basis groenten. Mocht je hem toch af en toe willen verwennen, doe dit dan met snacks die minder vet bevatten dan ‘normale’ snacks. Zorg er daarnaast voor dat de hond voldoende beweging krijgt. Als laatste is het handig om preventief supplementen tegen artrose toe te voegen aan het dieet van de hond. We willen tenslotte allemaal een gezonde viervoeter naast ons.