Verstopte anaalklieren bij hond
Problemen met de anaalklieren van uw hond kunnen plotseling opduiken. Hoe herkent u deze problemen, wat zijn de symptomen, en wat kunt u doen om ze te behandelen en te voorkomen? We geven u de nodige informatie om uw hond van een gezond en gelukkig leven te verzekeren. Lees hieronder alles wat u moet weten over de anaalklieren van uw hond en hoe deze soms voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen.
Wat zijn de anaalklieren?
Zoals de naam al aangeeft, bevinden de anaalklieren zich aan beide zijden van de anus van uw hond. Deze klieren, ook wel anaalzakken genoemd, produceren een sterk ruikende vloeistof. Deze vloeistof komt samen met de ontlasting van uw hond naar buiten wanneer deze zijn behoefte doet. Daarnaast kunnen honden hun anaalklieren ook legen in stressvolle situaties.
De functie van de anaalklieren is voornamelijk sociaal. De geur dient als signaal voor andere honden en helpt bij het vaststellen van dominantie en het afbakenen van territorium. Ook worden in de anaalklieren afvalstoffen uit het stofwisselingssysteem opgevangen.
Veel honden krijgen op den duur last van verstopte anaalklieren. Dit komt vaak doordat de klieren niet goed geleegd worden, wat kan leiden tot verstoppingen en ontstekingen. Hieronder leggen we uit wat deze aandoeningen inhouden en hoe u ze kunt herkennen en behandelen.
Symptomen van verstopte anaalklieren
Het legen van de anaalklieren gebeurt meestal vanzelf. Echter, wanneer het proces verstoord raakt, raken de klieren overvol en kunnen ze verstopt raken. Verstopte anaalklieren veroorzaken vaak jeuk en irritatie rondom de anus. U zult dit merken aan het gedrag van uw hond. Veelvoorkomende symptomen van verstopte anaalklieren zijn:
- Overmatig likken en bijten aan de anus
- “sleetje rijden” (het achterwerk over de grond slepen)
- Hard/ stevig aanvoelende anaalklieren
(dit kan vaak worden gevoeld door in de endeldarm of aan de buitenkant van de anus te drukken)
Hoe raken anaalklieren verstopt?
Er zijn verschillende oorzaken voor verstopte anaalklieren. Aangezien meestal beide anaalklieren verstopt raken, wijzen de meeste gevallen op zogenaamde "technische moeilijkheden". De belangrijkste oorzaken van verstopte anaalklieren zijn:
- Te zachte ontlasting: Wanneer de ontlasting te zacht is, oefent deze niet genoeg druk uit op de anaalklieren, wat verhindert dat de klieren goed leeglopen.
- Te harde ontlasting: Harde ontlasting kan de anus verkrampen, waardoor de openingen van de anaalklieren dichtgaan.
- Slechte voeding: Voeding die te goed verteerbaar is, produceert mogelijk niet genoeg ontlasting om de druk op de anaalklieren op te bouwen. Daarnaast kan te veel botmateriaal leiden tot harde en droge ontlasting.
- Genetische factoren: Sommige hondenrassen, zoals de Cavalier King Charles Spaniel, hebben van nature meer moeite met het legen van hun anaalklieren door lichamelijke afwijkingen.
Zelf anaalklieren legen bij hond
Als uw hond moeite heeft met het legen van de anaalklieren, kunt u helpen. Dit kan door een dierenarts of trimmer, maar het is ook mogelijk om dit zelf te doen. Volg deze stappen om de anaalklieren van uw hond te legen:
- Trek latex handschoenen aan en zorg voor tissues.
- Van buitenaf: Zet twee vingers rond de anus van de hond en pak de anaalklieren vast. Maak een knijpende, trekkende beweging totdat u merkt dat de vloeistof begint te lopen.
- Van binnenuit: Steek uw wijsvinger in de anus van de hond (eventueel met wat glijmiddel). Zet uw duim aan de buitenkant van de anus en pak de anaalklier tussen uw duim en wijsvinger. Maak een knijpende beweging en draai vervolgens uw hand 180 graden om de andere klier te legen.
Verstopte anaalklieren voorkomen
Verstopte anaalklieren bij honden dienen altijd behandeld te worden door de dierenarts. De dierenarts zal de anaalklieren van uw hond voorzichtig leegknijpen. Vaak is voorkomen beter dan genezen. In dat geval zijn de Glandex supplementen een uitkomst. Door uw hond dagelijks een Glandex chew te geven, voorkomt u serieuze problemen.
Veelgestelde vragen over anaalklieren bij honden
Rassen met een kleinere of gedrongen lichaamsbouw, zoals de Cavalier King Charles Spaniel, hebben vaak meer problemen met de anaalklieren.
Wanneer moet u naar de dierenarts?
Als uw hond aanhoudende symptomen van verstopte anaalklieren vertoont, zoals het "sleetje rijden", overmatig likken, of pijn bij het zitten, is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. Chronische verstopte anaalklieren kunnen leiden tot infecties of ontstekingen die medische behandeling vereisen.